2019. február 17., vasárnap

A Dal 2019 Második Elődöntője: Szekér Gergő és Pápai Joci vitték az estét



Két dolgot vártam a tegnapi elődöntőtől: Szekér Gergő és Pápai Joci egyenesági továbbjutását. Ezeket megkaptam, így a maradék továbbjutó helyek kiadása számomra majdhogynem irreleváns volt. Ahogy látom, másoknál sem zavarta fel úgy az állóvizet a héten zsűri, mint az első elődöntőben, de valami más sokkal inkább: a plágium gyanú.  Én Petruskára tippelek, de majd  kiderül, mi az igazság.

Na, de nézzük a továbbjutókat!
Nagy Bogi produkciója még annyira sem tudott megérinteni, mint elsőre, és nem értem, a zsűri, hogy gondolhatja, hogy ez az altatódal, egy kedves tinédzserrel elérhetne bármilyen jó helyezést az Eurovízión, ahol nem is fogják érteni, miről énekel. Inkább láttam volna a Nomadot, Antal Timiéket vagy Oláh Gergőt a továbbjutók között. Tehetséges lány, de ahogy Feró is elmondta neki A Dal Kulisszában: ez a verseny még nem neki való.
A Fatal Errorra lehetett számítani, mint vigaszágasokra, főleg, hogy az AWS lelkesen buzdította a rajongóit, hogy szavazzanak rájuk. Nem hiszem, hogy top4-ben látjuk őket, mivel annyi profizmust talán kinézek a zsűriből, hogy nem akarnak egy újabb keményebb dalt kiküldeni, ami szerintem jócskán elmarad minden téren az AWS-től. Megvan nekik is a saját közönségük, akiknek biztos, jó őket itt látni, de a külföldiek nagyrésze is pontosan azon a véleményen van, mint én, úgyhogy nem csak a magam nevében beszélek.



Pápai Joci viszont ismét megérintette a lelkemet: ez a dal gyönyörű, mindent imádok benne. Szívesen látnám kint vele úgy két-három év múlva, de továbbra is kitartok amellett, hogy még túl korai lenne újból őt küldeni.
Szekér Gergő produkciója rengeteget fejlődött a válogató óta. Már írtam a top5-ös listámban arról, mennyire szeretem a hangját, a kisugárzását és magát a dalt is, most pedig egy remek vizuál emelte mindennek a minőségét. Van egy fiatal fiú, aki több dologban is tehetséges, és emellé szorgalmas, aranyos és jóképű: szerintem megérdemelne egy esélyt, hogy megmutassa magát Európának, és akár egy jó helyezést is elhozhatna nekünk cserébe. Büszkén képviseltetném az országomat vele. Hajrá, Gergő, repülj Tel-Avivig!



Na, de mire számítsunk a döntőben? A zsűri vajon továbbra is ránk akarja tukmálni az Acoustic Planetet és Petruskát, vagy a tavalyi évhez hasonlóan legalább a legvégén elkezdenek Eurovíziós fejjel gondolkodni, amikor leadják a voksaikat?
Misi tegnap megjegyezte, hogy lehet, a közönségnek fura, amikor korábban hypolt daloknak kevesebb pontot adnak, mint előtte, de ez egy verseny. A Fatal Error lecsökkent pontszámánál ezt meg is értem, de ha a múltheti The Middletonz esetét nézzük, akik csak vigaszágon jutottak tovább, bárhogy idehaza  a legnagyobb favoritok lettek a győzelemre, a külföldi rajongók körében pedig még inkább. Tehát, ha az Eurovízióra éleznék ki a versenyt, ahogy azt eredetileg kéne, első helyen kellett volna továbbjutniuk Andriséknak. Hisz könyörgöm, nézzék már egy kicsit, kire szavaznának a legtöbben, amikor kiküldünk egy produkciót! Ráadásul a zsűri szájából hangzott el többször is, hogy világszínvonal, amit csinálnak.
Ebből a nyolc dalból egyértelműen Joci, Gergő és The Middletonz harc lenne, de vajmi kevés esélyt látok rá, hogy ténylegesen bekerülnek mind a top4-be. Pedig maga alatt vágja a fát A Dal, ha zsinórban harmadik éve kirakják a top4-ből az egyik közönségkedvencet, hiszen ezek után még inkább csökken majd a nézők száma. Ezen igazán elgondolkodhatnának, hisz már így is túl sok felháborodást keltő döntése volt idén az ítészeknek.



A zsűri egyébként azt is megnézhetné, mit értek el az Acoustic Planet hypolásával: az elődöntős produkciójuk alatti kommentek és a like-ok/dislike-ok aránya youtubeon mindent elárul. Ha ennek akárcsak a töredékével szembesülnek a banda tagjai, nem csodálkoznék, ha nem sok kedvük lenne szombaton színpadra állni. Már megkapták az év felfedezettje díjat, ami legyen elég nekik. A kedves zsűritagok pedig, ha ennyire szeretik őket, hívják meg a bandát a saját koncertjeikre vendégelőadónak, de ne rakják be őket a top4-be, mert így egy olyan produkciótól veszik el a lehetőséget, amire ténylegesen szavaznának is az emberek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése