2019. február 9., szombat

A Dal 2019 Első Elődöntője: A zsűri majdnem minden közönségkedvencet kiejtett


Valaki nem ártana, ha szólna A Dal zsűrijének, hogy az Euróvízióra akarunk kijuttatni egy produkciót, nem pedig szimplán a saját ízlésítéletük alapján kellene a pontszámokat osztogatni! Hétről-hétre bebizonyítják az ítészek, hogy nem azért ülnek ott, amiért eredetileg kellene. Semmibe veszik, hogy a külföldi Eurovíziós rajongók kiket favorizálnak, és azt is, hogy a hazai közönségnek kik a kedvencei. De igazából már ott tartunk, hogy az se számít, ha valaki kiemelkedően jó a saját kategóriájában, ha az nem áll közel a zsűritagok zenei világához.

A Konyha kiesése nem rázott meg különösen, mivel bár magát a dalukat sokat hallgatom, de számomra élőben nem működött a dolog, nagy hiányérzetem volt mindkét előadásuk során.
A The Sign együttessel már korábban találkoztam, amikor a The Biebers előzenekaraként turnéztak. Ott számomra sokkal tetszetősebb dalokat is játszottak, mint az Ő, de ettől függetlenül itt volt a helyük a középdöntőben, és én örülök, hogy megmutatták magukat, s ezáltal több ember megismerhette őket. Viszont ez a produkció az én megítélésem szerint nem volt a legjobb opciónk az Eurovízióra.
DENIZ és az USNK kapcsán annyit tudok mondani, az ő műfajuk nem áll hozzám közel, de értem, más miért szeretheti őket. Viszont azok után, hogy egy adásba rakták az összes vigaszágas továbbjutót, tudni lehetett, hogy az egyik produkció távozik, amiből végül az lett, hogy mindketten búcsúztak A Daltól. De egyikük sem mondhatja ezek után, hogy a rajongók legnagyobb kedvencei voltak, mivel most itt lett volna az esély, hogy továbbjuttassák őket.
A nagy szívfájdalmam mindenképpen a yesyes kiesése. Tervezek egy külön cikket írni róluk, most viszont elöljáróban annyit, hogy érdekes, bárhogy fejlődött a produkció - gondolok itt a vokalistákra és a harmónika bevonására - a zsűrinél egy árva ponttal sem kaptak többet, mint legutóbb. De egyértelmű volt előtte is, hogy nem nyitottak a produkció felé. Elmúlt a tavalyi pozitivitásuk a formáció felé.  Persze ebben az is közrejátszott, hogy a zsűri fele kicserélődött. (Hol vagy, Schell Judit, amikor szükség lenne rád?) Valamint azt is bevallom, hogy a tavalyi daluk jobban szólt élőben, de a három hetes és az egy hatos számomra nagyon alacsonyak, főleg látva, másokat miként pontoznak fel érthetetlenül az ítészek. 


Na, de térjünk rá a továbbjutókra, kezdve a számomra szomorú fejleményekkel!
Az Acoustic Planetnél Mező Misi kiemelte, hogy az a jó, ha egy produkció valamilyen: pozitív vagy negatív érzést vált ki az emberekből, és nála az esetükben ez a pozitív oldalra billent át. Érdekes, mivel számomra pont ez az a dal, ami az első perctől kezdve a "semmilyen" kategóriába került. Egyszerű dallam, semmi plusz, ami megfogna, valamint az éneket is kissé gyengének ítélem. A szöveget tudom egyedül kiemelni, de mivel az Eurovízión azt pont nem értenék, így ezzel sokra nem mentünk. De nem akarok abba a hibába esni, mint a kedves zsűrink, hogy csak a saját ízlésem alapján leszólok egy produkciót. Megértem, hogy ez egy stílus, ami tőlem távol áll, és mások számára tetszetős lehet, de könyörgöm, 45 pont, amikor más leénekli a csillagokat, vagy-és nagyon nagy showt csinál? Nem kell egy dalnak gyorsnak lennie, hogy hatást gyakoroljon az emberre (Dánielfy Gergely Azt mondtad dala nagy kedvencem volt tavaly), de tényleg nem tudom megérteni azt a hypeot, ami a bandát körülveszi, és jelzem, csak a zsűri kapcsán. Se hazánkban, se külföldön nem örvend nagy népszerűségnek a daluk. Megnyerték A Dal felfedezettje díjat, de a versenyt nem valószínű, hogy megfogják. Elég érdekes top4-et kellene összeállítani, hogy abból ők legyenek a rajongók kedvencei. 
Petruska dala 3 évvel ezelőtt nálam dobogós volt, és örültem volna, ha ő képvisel minket. Ott nekem minden klappolt, míg idén kábé semmi. Számomra a refrén túl repetatív, és folyton Az oroszlánkirály jut róla eszembe. De összességében megértem, miért szereti a zsűri, és nem is akarok sok rosszat mondani róla, viszont most nem szurkolok, hogy ő menjen ki.

Rátérve a pozitív fejleményekre: Vavra Bence továbbjutott! Emberek, több kreditet ennek a fiúnak! Ahogy énekel, az hihetetlen. Itt nekem minden működik: a dal, a táncos lány, Bence elődadása. Már előre temettem a dolgot, hogy kiesik, de valamiért a zsűri meggondolta magát, és felpontozta. (Az egyetlen dolog, aminek örültem tőlük az este folyamán.) Az idei versenyből öt dal emelkedett ki számomra, és abból a Bencéé az egyik, így én azt se bánnám, ha ő jutna ki. Bár ahogy látom a különféle szavazásokat és toplistákat, a külföldi rajongók körében nincs a közkedveltek között. 



Az este legdrámaibb pontja az volt számomra, hogy a személyes kedvencem, a Roses című dal nem jutott egyeneságon tovább. Még friss a blogom, így azt nem tudhatjátok, hogy Kállay-Saunders Andrásnak nagy rajongója vagyok (majd erről más keretek között írok), és az idei dala Slash barátjával, nekem mindent visz: a dallamvilág, a dalszöveg, Andris hangja, és mindehhez jön egy zseniális rapper, akivel élőben remekül működnek együtt. Nem beszélve arról, hogy egyre tisztábban ez a legnagyobb fan favorit dal idehaza és külföldön is. Nem lenne kérdés, hogy top4-ben a helyük, ahonnan könnyedén megnyerhetnék az egészet. (A legnagyobb ellenfelüknek jelen pillanatban Szekér Gergőt mondanám.) Azonban félek, Tóth Gabi szindróma lesz a dologból. Gondolom, sokan tudjátok, hogy 2017-ben Tóth Gabi és Pápai Joci voltak a legnagyobb esélyesei A Dalnak, és a zsűri egyszerűen nem engedte, hogy lejátsszák egymás között a meccset, hanem Gabit kiejtették a top4-ből, így egyértelmű volt Joci győzelme. Ráadásul pont ez az év volt, amikor Kállay dalát sorra dicsérték és magas pontokkal jutalmazták, mégis - ahogy most - vigaszágon jutott a döntőbe, ott pedig egy árva pontot sem kapott az ítészektől. 
Feró most kiemelte, hogy még jobb volt a harmónia közöttük, mint két hete, és Lilla is megjegyezte, hogy emeltek a produkció színvonalán, csak a pontok nem emelkedtek, sőt. Both Miklósnál azt vettem észre a 2016-os és 2017-es szériák során is, hogy nem rajong különösebben András produkcióiért, és most is annyit jegyzett meg, hogy Slash remekül rapper. Tehát az a nyolc pont is valószínűleg Slash miatt nyolc, és talán miatta ad majd nekik egy halovány négy pontot a döntőben - de lehet, ez is csak hiú ábránd a részemről. Viszont Misi meglepett, és nem jó értelemben. Múltkor lelkesen áradozott arról, hogy minden klappol neki ebben a produkcióban, és erős kilenc pontot adott a fiúknak, erre most fapofával bemondott ő is egy nyolcast. (Azért kíváncsi lettem volna egy indokra.)
Már szinte temettem a dolgot, hiszen tudjuk, hogy DENIZnek és az USNK-nak is nagy rajongói bázisa van, de végül mi, a közönség megmentettük az estét! Az, hogy Andrásék két ilyen erős fanbázist is lenyomtak, arra utal, hogy tényleg rengetegen beálltunk e mögé a dal mögé, mert ezt tartjuk a legtöbben esélyesnek a győzelemre, és ezt akarjuk a legtöbben, hogy képviselje májusban szerény kis hazánkat. (Aki nem hiszi el, hogy ez így van, olvasgasson kommenteket mindenhol.)

Előre félek, mi lesz a következő elődöntőben. Csak abban reménykedek, hogy Szekér Gergő továbbjut, aki a másik nagy rajongói kedvenc idehaza (és én is szívesen látnám kint). De ma este végképp bebizonyosodott, hogy itt aztán bármi megtörténhet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése